A couple seated side by side at a table smile while using laptop to create a budget.
Σημείωση σύνταξης: Το Intuit Credit Karma λαμβάνει αποζημίωση από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

Ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιούς οικονομικής ζωής.

Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δαπανών για τα χρήματά σας για να διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα αρκετά για τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς. Αντί να είναι περιοριστικές, αυτές οι 20 συμβουλές προϋπολογισμού σάς βοηθούν να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα των χρημάτων σας που ξοδεύετε και μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε επιπλέον εισόδημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.

Οι άνθρωποι που κάνουν επιτυχή προϋπολογισμό μπορούν να προετοιμαστούν για να ξεφύγουν από τα χρέη τους πιο γρήγορα, να επιτύχουν τους στόχους αποταμίευσης τους με την πάροδο του χρόνου και να κάνουν έξυπνες δαπάνες. Το καλύτερο μέρος είναι ότι χρειάζονται μόνο μερικές εύκολες αλλαγές στη ρουτίνα των χρημάτων σας για να εφαρμόσετε καλές συνήθειες προϋπολογισμού.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να κάνεις κάθε μέρα. Παραμένουμε σωματικά υγιείς φροντίζοντας την υγιεινή μας και παραμένοντας δραστήριοι. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να ασκούμε αυτό το ίδιο είδος καθημερινής φροντίδας για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας θεμέλια; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για γρήγορα και απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.


  1. Δημιουργήστε τον προϋπολογισμό σας πριν ξεκινήσει ο μήνας
  2. Εξασκηθείτε στον προϋπολογισμό στο μηδέν
  3. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία
  4. Καθιερώστε ανάγκες έναντι επιθυμιών
  5. Διατηρήστε οργανωμένους λογαριασμούς και αποδείξεις
  6. Δώστε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους
  7. Μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τη διασκέδαση
  8. Πρώτα εξοικονομήστε και μετά ξοδέψτε
  9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη συνταξιοδότηση τώρα
  10. Διαχωρίστε την άμεση κατάθεσή σας
  11. Περιμένετε το αναπάντεχο
  12. Σχέδιο για μεγάλες αγορές
  13. Συμπεριλάβετε μια κατηγορία έκτακτης ανάγκης
  14. Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα
  15. Περιγράψτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους
  16. Παρατηρήστε μια μέρα που δεν ξοδεύετε
  17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου
  18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο με μετρητά
  19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση
  20. Να είσαι ευέλικτος

1. Δημιουργήστε τον προϋπολογισμό σας πριν ξεκινήσει ο μήνας

Για να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό σας, προγραμματίστε εκ των προτέρων. Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ένας νέος μήνας, καθίστε και προγραμματίστε τις δραστηριότητες και τα έξοδα του επόμενου μήνα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα οδικό ταξίδι ή ραντεβού με κτηνίατρο έναν μήνα αλλά όχι τον επόμενο. Αφού προγραμματίσετε τον μήνα σας, ορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

2. Εξασκήστε τον προϋπολογισμό στο μηδέν

Ο προϋπολογισμός στο μηδέν σημαίνει να παρακολουθείτε κάθε δολάριο που κερδίζετε και να του δίνετε μια θέση στον προϋπολογισμό σας έως ότου δεν έχετε ούτε ένα δολάριο για να διαθέσετε.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι κερδίζετε 4.000 $ το μήνα. Μετά τον προϋπολογισμό των εισφορών αποταμίευσης, των επενδύσεων, των πάγιων εξόδων και τυχόν πρόσθετων δαπανών, δεν θα σας περισσεύουν χρήματα.

Ο προϋπολογισμός στο μηδέν μπορεί να σας δείξει πού πηγαίνουν τα χρήματά σας και να δώσει σε κάθε δολάριο που κερδίζετε έναν σκοπό.

Ρυθμίστε τον εαυτό σας με τα σωστά εργαλεία για να εξασφαλίσετε την επιτυχία από την αρχή. Παρακολουθήστε τα χρήματά σας με μια εφαρμογή προϋπολογισμού ή χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να παρακολουθείτε τα χρήματα που δαπανώνται για αγορές ή έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Τα ισχυρά εργαλεία κατάρτισης προϋπολογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, να σας ωθήσουν να ιεραρχήσετε τους στόχους και τους λογαριασμούς σας και να σας ειδοποιήσουν εάν ξοδέψατε πάρα πολλά σε μια κατηγορία.

4. Καθιερώστε ανάγκες έναντι επιθυμιών

Κανόνας 50-30-20Εικόνα: 50-30-20-κανόνας

Οι «ανάγκες» είναι οτιδήποτε κρίσιμο για τη βασική σωματική, ψυχική και οικονομική ευημερία σας — σκεφτείτε το φαγητό, το ενοίκιο και την αποπληρωμή του χρέους. Αυτά πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό σας και μπορείτε να τα βρείτε στον υπολογιστή προϋπολογισμού του Credit Karma.

Σκεφτείτε τον κανόνα 50/20/30, ο οποίος κατανέμει περίπου το 50% του εισοδήματός σας σε είδη πρώτης ανάγκης, το 20% σε αποταμιεύσεις ή χρέη και το 30% σε μη απαραίτητα είδη που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας.

5. Διατηρήστε οργανωμένους λογαριασμούς και αποδείξεις

Διατηρήστε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας οργανωμένες σε περίπτωση που χρειαστεί να ανατρέξετε σε έναν λογαριασμό για να τον αμφισβητήσετε. Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για φορολογικούς σκοπούς.

Μπορείτε να επιλέξετε να αρχειοθετήσετε τα έγγραφα φυσικά μέσω κρεμαμένων αρχείων ή επεκτάσιμων φακέλων. Εάν επιλέξετε τη φυσική κατάθεση, ταξινομήστε τα έγγραφά σας ανά λογαριασμό ή ανά μήνα, ανάλογα με το τι σας ταιριάζει. Εάν λαμβάνετε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας κυρίως μέσω email, ίσως θέλετε να υποβάλετε τα πάντα ηλεκτρονικά.

6. Δώστε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους

πιστωτική βαθμολογίαΕικόνα: πιστωτική βαθμολογία

Εάν είστε σε θέση, η ιεράρχηση των πληρωμών του χρέους μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα από τόκους και να μειώσει το οικονομικό άγχος. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το χρέος σας χαμηλό γιατί επηρεάζει τη χρήση της πίστωσης. Γενικά, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τη χρήση της πίστωσης σε λιγότερο από το 30% του ορίου σας.

7. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη τη διασκέδαση

Μέρος ενός σιδερένιου προϋπολογισμού είναι ο σχεδιασμός για διασκέδαση εκτός από οτιδήποτε άλλο. Όταν βάζετε χρήματα στην άκρη για μη βασικές δραστηριότητες, διασφαλίζετε ότι υπάρχουν αρκετά για να απολαύσετε χωρίς τον κίνδυνο υπερβολικών δαπανών.

Είτε πρόκειται για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, για μια βραδινή έξοδο με φίλους ή για μια ιδιαίτερη απόλαυση, η αφαίρεση ενός μικρού χρηματικού ποσού κάθε μήνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε στην κορυφή των οικονομικών σας και να αποφύγετε να θυσιάσετε τη διασκέδαση για την οικονομική ελευθερία.

8. Πρώτα εξοικονομήστε και μετά ξοδέψτε

Σκεφτείτε την αποταμίευση ως σταθερή δαπάνη και συνυπολογίστε την ανάλογα στον προϋπολογισμό σας. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Warren Buffett, είναι απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στις αποταμιεύσεις σας και συνιστά την αυτοματοποίηση των συνεισφορών για να αποφύγετε τον πειρασμό.

9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη σύνταξη τώρα

Πιθανότατα το έχετε ξανακούσει, αλλά θα το ξαναπούμε: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για συνταξιοδότηση. Εάν είναι δυνατόν, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεγιστοποιήσετε το πρόγραμμα αντιστοίχισης συνταξιοδότησης του εργοδότη σας. Το να ξεκινήσετε νωρίς μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνετε περαιτέρω τον προϋπολογισμό σας καθώς προσπαθείτε να καλύψετε τη διαφορά.

10. Διαχωρίστε την άμεση κατάθεσή σας

Εάν έχετε απευθείας κατάθεση μέσω του εργοδότη σας, σκεφτείτε να τη ρυθμίσετε έτσι ώστε ένα ορισμένο ποσοστό του εισοδήματός σας να πηγαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο αυτοματισμός κάνει τη δουλειά για εσάς.

11. Να περιμένετε το απροσδόκητο

προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρωνΕικόνα: προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρων

Μερικές φορές, όλος ο προγραμματισμός στον κόσμο δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για απροσδόκητα έξοδα. Πράγματα όπως επισκευές αυτοκινήτου ή ταξίδια στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Για αρχή, στοχεύστε να εξοικονομήσετε το μικρότερο ποσό που θα σας κάνει να νιώσετε ότι σας φροντίζουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μετά από αυτό, οι ειδικοί συνήθως συνιστούν να εξασφαλίσετε δαπάνες για τρεις έως έξι μήνες, ώστε να είστε ήσυχοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

12. Σχέδιο για μεγάλες αγορές

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακριβό αντικείμενο, όπως ένα νέο φορητό υπολογιστή ή τηλεόραση, το κλειδί είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Αποφασίστε την ημερομηνία που θέλετε να κάνετε την αγορά και διαιρέστε την τιμή με τον αριθμό των ημερών που έχετε στη διάθεσή σας.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αγοράσετε έναν υπολογιστή 1.500 $ σε 300 ημέρες, πρέπει απλώς να εξοικονομήσετε 5 $ την ημέρα. Αυτό σας αποτρέπει από τη χρέωση του αντικειμένου σε πιστωτική κάρτα, δημιουργώντας σας πιθανώς σοβαρά χρέη και αναγκάζοντάς σας να πληρώσετε τόκους μέχρι να μπορέσετε να εξοφλήσετε το υπόλοιπο.

13. Συμπεριλάβετε μια κατηγορία έκτακτης ανάγκης

Μερικές φορές μια δαπάνη δεν ταιριάζει απόλυτα στις κατηγορίες του προϋπολογισμού σας. Εκεί είναι χρήσιμο να έχεις ένα απρόβλεπτο. Ιδού το αλίευμα: Βεβαιωθείτε ότι δεν το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για υπερβολικές δαπάνες σε καμία από τις άλλες κατηγορίες σας. Αν διαπιστώσετε ότι ξεπερνάτε συνεχώς τον προϋπολογισμό σας σε φαγητό, ψώνια ή οποιονδήποτε άλλο τομέα, εξετάστε το ενδεχόμενο να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό σας αντί να τον διοχετεύσετε στο ενδεχόμενο.

14. Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα

Οι ανάγκες σας θα αλλάξουν και ο προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να είναι ορατός. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επαναξιολογήσετε τον προϋπολογισμό σας σε μηνιαία βάση για να δείτε πόσο καλά τον τηρήσατε. Αν παρατηρήσετε ότι κάνετε συνεχώς υπερβολικές δαπάνες σε μια κατηγορία και υποδαπανώνετε σε μια άλλη, εξισορροπήστε τον προϋπολογισμό σας για να τον κάνετε πιο εφικτό.

15. Περιγράψτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους

Να θυμάστε ότι οι πιο εύκολα επιτεύξιμοι στόχοι είναι οι SMART — συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και επίκαιροι. Αντί να πείτε, «Φέτος, θέλω να εξοικονομήσω περισσότερα», δοκιμάστε, «Θέλω να έχω εξοικονομήσει 1.000 $ για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Δεκεμβρίου».

16. Παρατηρήστε μια μέρα που δεν ξοδεύετε

Ορίστε μια μέρα την εβδομάδα που δεν ξοδεύετε χρήματα εκτός από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι εβδομαδιαίες δαπάνες παραμένουν εντός του εύρους του προϋπολογισμού σας.

Εάν δυσκολεύεστε να βάλετε χρήματα, σκεφτείτε έναν ολόκληρο μήνα χωρίς ξόδεμα. Η ιδέα είναι να περάσει ένας ολόκληρος μήνας ξοδεύοντας χρήματα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και βάζοντας όλα τα επιπλέον μετρητά σε αποταμιεύσεις.

17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Η εξοικείωση σε μια νέα ρουτίνα προϋπολογισμού μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες για να γίνει τέλεια. Ο προϋπολογισμός σας μπορεί να μην είναι τέλειος την πρώτη ή τη δεύτερη φορά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τον τρόπο ζωής σας με τον προϋπολογισμό καθώς εγκατασταθείτε στη νέα σας ρουτίνα. Εστιάστε στη λήψη καθημερινών αποφάσεων έχοντας κατά νου τους στόχους του προϋπολογισμού σας για να βοηθήσετε στη δημιουργία νέων συνηθειών.

Η τήρηση του σχεδίου θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εισόδημά σας και θα σας δώσει ήσυχο το μυαλό ότι κάθε δολάριο στον τραπεζικό λογαριασμό σας πηγαίνει για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο με μετρητά

Ο προϋπολογισμός μόνο με μετρητά περιλαμβάνει μόνο τη χρήση μετρητών για όλες τις αγορές και την παρακολούθηση των δαπανών σε τακτική βάση. Αυτή η μέθοδος προϋπολογισμού καθιστά ευκολότερο να δείτε πόσα χρήματα έχετε να ξοδέψετε και να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός μόνο με μετρητά σάς επιτρέπει να λαμβάνετε συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες σας, καθώς σας αναγκάζει να προσέχετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας.

19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση

Για έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό που λειτουργεί μακροπρόθεσμα, θα θελήσετε να εξετάσετε την οικονομική σας κατάσταση. Ο ελπιδοφόρος προϋπολογισμός – προγραμματισμός δαπανών με βάση πιθανά έσοδα – μπορεί να σας κάνει να δημιουργήσετε χρέη αντί για αποταμιεύσεις. Από την άλλη πλευρά, η περιγραφή ενός προϋπολογισμού που αγνοεί μέρος του εισοδήματός σας θα μπορούσε να σας οδηγήσει να σπαταλήσετε χρήματα ή να παραβλέψετε ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου, όπως η επένδυση.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένης της αποταμίευσης, της εξόφλησης του χρέους και της επένδυσης στο μέλλον σας. Λάβετε υπόψη τα απροσδόκητα έξοδα, όπως επισκευές αυτοκινήτου ή ιατρικούς λογαριασμούς, για να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα έξοδα προτού αποφασίσετε πώς να οργανώσετε τα χρήματά σας.

20. Να είστε ευέλικτοι

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές η οικονομική μας κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραστικά. Κατά τον προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο και να το τηρείτε, αλλά και να είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές όταν είναι απαραίτητο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπή κάποιων εξόδων, εύρεση τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων ή άνοιγμα σε νέες ιδέες και ευκαιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Το να είστε ευέλικτοι με έναν προϋπολογισμό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να χτίσετε με αυτοπεποίθηση μια σταθερή οικονομική βάση.

Paylaşın